Näin syksyllä kannattaa jo alkaa hieman valmistella tulevaa talvea varten... itselleni kävi viime vuonna hassusti ja sain tämän kaulurin valmiiksi vasta keväällä, no onneksi vielä oli pari viikkoa pakkasia jäljellä, toki hyötyä tästä olisi ollut enemmän jos sen olisi saanut valmiiksi jo syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia. Kauluri on helppo tehdä ja sitä voi myös oman maun mukaan muutella helpostikin (ainakin kauluksen pituuden osalta!).Mutta asiaan:
Lanka joku vanha novita jäämä (sukua florika langalle,  käyttämääni lankaa ei enää ole valikoimissa)
Käytin 3,5 koon pyöröpuikkoja
Kaukuri on kokoa M (pään ympärys 60cm) ja jotta omastasi tulisi saman kokoinen, niin valitsemastasi langasta pitäisi tulla mallitilkku seuraavasti:
10cm x 10cm kappale tulee 23s ja 36krs

Kauluri neulotaan alareunasta ylöspäin, joka mahdollistaa sopivia pyöröpuikkoja käyttäessä myös mallin sovittamisen ylleen pitkin neulomisen edistymistä ja muotoon ja pituuteen voi tällöin vielä vaikuttaa ilman suurempia purkusouveja. Itselläni on tuossa kaulurin päänympärysmitassa jokunen sentti ylimääräistä ettei tule ahdistus.

OHJE
1    luo 3,5 puikoille 241s
2    Neulo helmineuletta 21krs (n.6cm)
3    Jatka helmineuletta, mutta tee kavennukset 12krt tasaisesti pitkin matkaa: *neulo 14 neulo 2 yhteen oikein ja seuravat 2 yhteen nurin*, toista ** 12krt, tällöin työ kaventuu n. 10cm alkuperäisestä leveydestä
4    Neulo jälleen helmineuletta 18krs (n.5cm) puikoilla on nyt 217s
5    Tee uudet kavennukset 12krt*2s tasaisesti pitkin matkaa: *neulo 12 neulo 2 yhteen oikein ja seuravat 2 yhteen nurin*, toista ** 12krt, tällöin työ kaventuu n. 10cm alkuperäisestä leveydestä
6    Neulo taas helmineuletta 15krs (n.4cm) puikoilla on nyt 193s
7    Tee seuraavat kavennukset 12krt*2s tasaisesti pitkin matkaa: *neulo 10 neulo 2 yhteen oikein ja seuravat 2 yhteen nurin*, toista ** 12krt, tällöin työ kaventuu n. 10cm alkuperäisestä leveydestä
8    Neulo taas helmineuletta 12krs (n.3cm) puikoilla on nyt 168s
9    Tee viimeiset kavennukset 12krt*2s tasaisesti pitkin matkaa: *neulo 8 neulo 2 yhteen oikein ja seuravat 2 yhteen nurin*, toista ** 12krt, tällöin työ kaventuu n. 10cm alkuperäisestä leveydestä
10    Neulo vielä helmineuletta 8krs (n.2cm) puikoilla on nyt 145s
11    Aloita joustinneule 2o2n, neulo niin korkea kaulus, kuin on tarpeen/haluat (pelkkä kaula jo n.10cm, jos haluat taitevaraa/nostovaraa poskille on neulottava enemmän. Tekemässäni kaulurissa kaulus on n.20cm, jotta taiteenkin kanssa koko kaula pysyy lämpimänä eikä taitekohta jää hassusti keskelle...).
12    Päättele silmukat. Pidä huoli että et päätellessä kiristä silmukoita liikaa, jolloin jousto katoaa.    

Jos helmineuleessa ei ollut vielä riittävästi haastetta voit kokeilla tehdä kaulurin alaosaan myös pitsineuletta. Jahka ehdin niin teen vielä tuon pitsineuleversion myös itse, mutta toistaiseksi teidän täytyy vain luottaa kaavioon, että hyvä tulee vaikka mallia ei olekkaan ;). Ja tätä ei siis ole vielä suunniteltu noille muun kokoisille kaulureille, jos on kiinnostusta, niin voin yrittää mukauttaa myös tämän pitsineuleen mallin sekä pienemmälle, että isommalle koolle.

Avuksi kuvan lukemiseen: ylhäällä on silmukan numero/määrä per kuvio ja sivulla näkyy puolestaan rivimäärät/tarvittavat kerrokset. Eli ensimmäinen kuvio on 19s leveä ja 18krs korkea ja seuraava kuvio on 17 silmukkaa ja 18 kerrosta. Lisäksi jos teet molemmat kuviokerrokset, niin itse tekisin tuon M-kirjaimella merkityn kavennuksen toisella kerralla eri lehteen kuin aiemmalla kierroksella, koska kyseinen kavennus tehdään vain joka toiseen kuvioon.

Koon muuttaminen pienemmäksi: luo puikoille vain tuon 229 silmukkaa ja tekee ohjeen mukaan samat kavennukset. Näin joustin neuletta neulotaan lopulta 133 silmukalla. (tässä koossa pään ympärys saa olla maks 55cm, jotta kaulurin saa vielä päälleen)

Koon muuttaminen suuremmaksi: luo aluksi puikoille 253 silmukkaa ja seuraa sitten ohjeita. Lopulta joustinneuletta neulotaan 157 silmukalla. (tässä koossa puolestaan pään ympärys saa olla maks65cm, jotta kaulurin saa päällensä)


Lämpimin terkuin,
Tsi- Triinu