Esikoisen ollessa vielä soseenpuputtaja kertyi kotiin melkoinen määrä pieniä lasipurkkeja, joille halusin keksiä jotain järkevää jatkokäyttöä. No kynttiläpurkkejahan niistä sai helposti, mutta mitä tehdä kun pienet sormet pyrkivät vetämään kaiken alas ja suuhun. Purkkeja joissa on palava kynttilä ei siis missään nimessä voisi jättää pöydälle, niinpä syntyi kynttiläripustin! Ja kun niitä oli tehtynä, niin sovittelin näihin samalla muitakin kynttilä kippoja, koko on sopiva sekä iittalan "kivi" -kynttilälyhdylle ja Ikean kynttilälyhdylle, jonka nimeä en valitettavasti tiedä. Mutta sopii siis muillekin kynttiläpurkeille kuin piltti, kunhan ei ole kovin montaa milliä suurempi halkaisija kuin noissa lasten ruokapurkeissa.
 
Ripustimet on virkattu tavallisesta metallilangasta, jota saa mm. tiimarista, on tosin kalliihkoa ja melko paksua (kuvassa keskellä, menee n.1rll/lyhty!) tai askarteluliikkeistä kuten hobbypoint, joissa saatavilla myös ohuempia metallilankoja. Virkkaus on tehty koukulla 3. 
 
Aloitus: Tee taikasilmukka 
1krs: Virkkaa sitten 3 kjs:ää ja tee sen jälkeen 15 pylvästä. Kiristä taikasilmukka ja pujota aloituspätkä joko ensimmäisiin ketjusilmukoihin tai viimeiseen pylvääseen ja kiinnitä seuraavaan kerrokseen piilosilmukalla, joka samalla sulkee ensimmäisen kerroksen ympyrän.
2krs: virkkaa 4 kjs:ää ja tee sen jälkeen pylväs, joka kiinnittyy edellisen kerroksen ensimmäiseen pylvääseen, virkkaa 1kjs ja taas pylväs, joka kiinnittyy ed kerroksen seur pylvääseen. Jatka kerros loppuun tehden aina 1kjs:n pylväiden väliin.viimeisen (15sta pylväs) jälkeen viimeinen kjs ja kiinnitä kerros ympyräksi piilosilmukalla.
3krs: kasvata ympyrää edelleen: virkkaa 5 kjs:ää ja tee sen jälkeen pylväs, joka kiinnittyy edellisen kerroksen ensimmäiseen pylvääseen. Tee kerros loppuun virkaten jokaisen pylvään väliin 2kjs:ää
4krs: Ympyrä saavuttaa tällä kerroksella täyden kokonsa: virkkaa 5 kjs:ää ja tee sen jälkeen pylväs, joka kiinnittyy edellisen kerroksen ensimmäiseen pylvääseen. virkkaa 3kjs ja tee pylväs. Tästä kierroksen loppuun virkkaa joka toiseen väliin 2kjs ja jokatoiseen 3kjs. viimeisten 3kjs:n jälkeen kiinnitä kerros ympyräksi piilosilmukalla.
5-9/10krs: toista neljättä kerrosta, kunnes työ on riittävän korkea (riippuen käsialasta 9 tai 10 kerrosta riittää).
Ja visuaalisesti omaksuville tässä vielä "kaavakuva"...
 
Virkkaa sitten ripustuslenkit, tähän voit kokeilla useampaa tapaa
A) Virkkaa reunaan ketjusilmukoilla kaaret ja kaariin riiputuslenkin haarat
1krs: virkkaa 7-8kjs ja kiinnitä piilosilmukalla seuraavan pylvään kohtaan, toista kierroksen loppuun. Jos haluat voit katkaista langan ja päätellä ja jatkaa kokonaan erillisenä ensimmäisen kaaren keskeltä tai siirtää langan piilosilmukoita tehden pikku kaaren yläreunaan.
2krs: . Virkkaa sitten taas 7kjs kahden kaaren välille 2krt, virkkaa vielä 3kjs ja tee sitten edellisen kerroksen kolmanteen kaareen tuplapylväs. 
3krs: käänä työ ja virkkaa taas 7kjs toiseen suuntaan mennen edelliseen kaareen, virkkaa sitten vielä 3kjs ja tee taas tuplapylväs viimeiseen kaareen. 
4krs: käännä työ jälleen virkkaa 3kjs ja tee viimeinen tuplapylväs. virkkaa n.15cm ketjusilmukoita ja päätä lanka. Tee seuraava kolmio ensimmäisen viereen aloittaen tämän ohjeen kerroksesta 2.
neljännen ja viimeisen pitkän ketjusilmukkaripustimen viimeiseen silmukkaan pitää ottaa kyytiin muiden 3:n viimeiset silmukat. päättele vielä kaikki langan loput pujottamalla ne ketjusilmukoihin. Kuva vaihtoehdon C jälkeen sisältää myös kuvan tästä... 
 
Jos haluat voit myös tehdä kaksi kolmiota ilman pitkää ripustus lenkkiä ja tehdä sitten 2 muuhun 30cm pitkät huitulat, jotka kiinnittyvät toisten kolmioiden huippuihin. Tämän ratkaisun tehdessäsi, tarkista, että huitulat kuitenkin menevät ristiin ylhäällä tasaisemman riippumisen aikaan saamiseksi. 
 
B) Virkkaa riiputuslenkin haarat suoraan pylväskerrokseen
Tämän totesin itse lopulta melko hankalaksi, koska ripustuslenkkejä tulee 8 neljän sijaan... tästä ei valitettavasti ole kuvaa, koska annoin sen jo lahjana eteenpäin. Mutta voit siis alkaa viimeisen kierroksen jälkeen virkkaamaan suoraan pitkiä ripustuslenkkejä n.32cm ja kiinnittää pään kiinni tasan vastakkaiselle puolelle osuvaan pylvääseen (8. pylväs, koska pylväitä on 16)
 
C) virkkaa superpylväät
Tämän ratkaisun koin itse parhaaksi...
Virkkaa ensin 10 ketjusilmukkaa ja kierrä sen jälkeen koukulle 12 kierrosta metallilankaa. Tee sen jälkeen silmoikoita ylöspäin kuten tavallisissa pylväissä. jätä puikolle aina jokaisen superpylvään viimeinen silmukka ja kun saat 3:n pylvään tehtyä, virkkaa n.30cm pitkäripustuslenkki ja tee sen jälkeen taas 3 superpylvästä ja virkkaa vielä lopuksi 10 ketjusilmukkaa kiinni reunaan. Tässä ratkaisussa ripustuslenkkien väliin jää aina yksi "tyhjä" väli, josta syystä ei siis voi tehdä ensin kaikkia kolmioita, joihin tekisi huitulat... Ja koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa... KS kuva =)
 
D) virkkaa minihaarat
Tämä on ratkaisun A ja C välimuoto, jossa tehdään ensin A ratkaisun 1krs ja sitten siihen vähän lyhennettynä nuo superpylväät, jolloin ei jää sitä 1 tyhjää ruutua.
 
 
 
Kruunu pienelle prinsessalle (tai isommallekin!):
virkkaa pohjaksi 42 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje ympyräksi piilosilmukalla (ps). Tosin itselläni tuntuu aina joku silmukoista kutistuvan niin, että toisella kerroksella on vähemmän silmukoita kuin loin! Joten jos sinullekin käy näin, niin suosittelen tekemään 45 silmukkaa, jotta toisen kierroksen jälkeen on vielä 42 silmukkaa.
 
1krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan normaali kiinteä silmukka (ks), jotta pohjarengas tukevoituisi hieman.
 
2krs: *virkkaa 1kjs tee 3pylvästä (p) kolmanteen silmukkaan ja 3 p seuraavaan silmukkaan. virkkaa sitten 1kjs ja kiinnitä piilosilmukalla 8:een silmukkaan*, toista ** kerroksen loppuun (pitäisi syntyä 6 viuhkaa).
 
3krs: virkkaa 7 ps:ää, päästäksesi simpukan yläkaareen. *Virkkaa sitten 4kjs, kiinnitä ketju seuraavan simpukan huipulle virkkaamalla 3ps:ää* toista ** kierroksen loppuun, kiinnitä ympyräksi vielä piilosilmukalla.
 
4krs: siirrä taas aloituskohta simpukan keskelle, ja toista sen jälkeen 2krs sellaisenaan.
 
5krs: toista kolmas kerros, mutta virkkaa 4 ketjusilmukan sijaan 5 silmukkaa kunkin simpukan väliin, jos haluat, että kruunun muoto on ylöspäin hieman levenevä, jos tasapaksu on sinulle sopiva, niin älä lisää silmukka määrää
 
6krs: Jos teet tasaisen kruunun ilman levenemistä toista taas kerros 2.Jos taas teit levennyksen: *virkkaa 1kjs tee 2p kolmanteen silmukkaan, 3p seuraavaan ja vielä 2 p sitä seuraavaan silmukkaan. virkkaa sitten 1kjs ja kiinnitä piilosilmukalla 9:een silmukkaan*, toista ** kerroksen loppuun.
 
7krs: Tasaisessa mallissa toistetaan taas 3. krs. Levenevä malli: virkkaa 7 ps:ää, päästäksesi simpukan yläkaareen. *Virkkaa sitten 6kjs, kiinnitä ketju seuraavan simpukan huipulle virkkaamalla 2ps:ää* toista ** kierroksen loppuun. kiinnitä taas työpiilosilmukalla.
 
8krs: Tasaisessa mallissa toista vielä viimeiseksi 2. krs. Levenevässä Mallissa toistetaan 6. krs.
 
Ja sitten vielä valitettavan huonolaatuinen kuva käsin piirtämästäni kaaviosta... Jospa siitä olisi jollekulle enemmän apua? kuva on toki vain pala koko kruunusta ja kuvio tehdään siis ympyrässä ei edes takaisin. Punaiset pisteet ovat kohtia, joihin ajattelin tällätä helmet. Huomatkaa myös, että piirroksessa on 8 pylvästä ylemmillä kerroksilla, mutta tällöin tyä voi levitä jo liikaa, joten tehkää vain ne 7 pylvästä tai jos joku kokeilee 8 pylväällä, niin olisin iloinen jos kertoisitte, leviääkö työ liikaa ja menettää muotonsa.
 
Kruunuun saa tosiaan lisää säihkettä lisäämällä metallilankaan ensin helmiä, joita voi sitten käyttää sopivissa kohdissa työtä. Kultaisessa kruunussa helmiä on lisätty kerroksilla 6 ja 8. Halusin elegantin kruunun, josta syystä valitsin läpinäkyvät helmet, mutta tulos on ehkä hieman laimea, joku haalea väri olisi ollut ehkä parempi...
Hohdokkaita virkkaushetkiä!
TsiTriinu